Újabb két áldozata van a koronavírusnak, viszont csak 5 újabb beteget regisztráltak

DBZOL20200604018
2020.06.20. 08:40

Mindössze 5 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 4086 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt két idős, krónikus beteg, ezzel 570-re emelkedett az elhunytak száma, 2585-en pedig már meggyógyultak – közölte szombaton a koronavírusról tájékoztató kormányzati honlap.

Az aktív esetek száma 931.

Az aktív fertőzöttek 39%-a, az elhunytak 60%-a, a gyógyultak 48 %-a budapesti. 186 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 15-en vannak lélegeztetőgépen.

Előző nap egyetlen egy halálos áldozata sem volt a járványnak, és két újabb személynél mutatták ki a fertőzöttséget Magyarországon.

Eközben világszerte 8 641 521 ember fertőződött már meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 459 474, a gyógyultaké pedig 4 234 310 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szombat reggeli összesítése szerint. A fertőzés 188 országban és régióban van jelen.

Érdekesség, hogy Magyarországon pénteken még 6310-en voltak hatósági házi karanténban, szombatra ez a szám 3944-re csökkent, ilyen sokaknak egyetlen nap alatt talán még sosem járt le az elkülönítési ideje.

A veszélyhelyzet hivatalosan is megszűnt, miután Áder János köztársasági elnök aláírta a veszélyhelyzet visszavonásáról és az átmeneti időszak szabályairól szóló két törvényt, és el is rendelte ezek kihirdetését.  Ezután a kormány visszavonta a rendkívüli jogrendet, így megszűnt a veszélyhelyzet, de életbe lépett a járványügyi készültség, hiszen az egész ország területére

egészségügyi válsághelyzetet hirdetett ki a kabinet. 

Csütörtöktől többé-kevésbé visszatérhetett az élet a rendes kerékvágásba. A járványügyi készültségről szóló törvény kihirdetésével a kormánynak lehetősége lesz egészségügyi válsághelyzet elrendelésére, ami úgynevezett járványügyi készültségnek minősül. Megszűnt a 65 év felettiek számára fenntartott 9-12 óráig tartó vásárlási idősáv, de a kórházakban, szociális intézményekben, tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben továbbra is kötelező a szájat és orrot eltakaró eszközt (maszkot, sálat) viselni. Tartani kell a szociális távolságot, érdemes kerülni a zsúfolt helyeket, és nem lehet ötszáz főt meghaladó rendezvényeket szervezni.

Kásler Miklós, az Emmi minisztere és Müller Cecília országos tisztifőorvos pénteken sajtótájékoztatót tartott Budapesten, ahol Kásler a védekezés sikerességét értékelte, Müller Cecília pedig az új szabályokra tért ki. Kásler Miklós azt mondta: nemzeti egység alakult a járvány elleni küzdelemben, jól vizsgázott az egészségügy, a közegészségügy, az oktatás, jól reagált a szociális ágazat, jól vizsgáztak a tudomány képviselői.

Müller Cecília kitért arra, hogy az egészségügyi intézményekbe továbbra is telefonon kell időpontot foglalni, és fontosnak tartja, hogy a kialakult higiénés szokások továbbra is megmaradjanak.

A magyarországi koronavírus-járvány alakulását az alábbi, folyamatosan frissülő grafikonokon követheti nyomon:

(Borítókép: Egy ápolónő védőfelszerelésben  a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított Covid Ortopéd-Traumatológiai Osztályon a fővárosi Szent János Kórházban 2020. június 4-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)