Csillagászat

Látványos tűzgömb hasított át Ausztrália felett - videó

Majdnem fél percig világította be az eget egy viszonylag lassú mozgású tűzgömb Pilbara térségében.

2020.06.16 17:28ma.hu

Hétfőn éjjel, nem sokkal 1 óra előtt tűnt fel az égen az a zöld tűzgömb, amiről több videót is készítettek az ausztrál Pilbara térségéből. Ausztrália északnyugati tájairól látszott leginkább a jelenség, melyet majdnem fél percen keresztül láthattak az éber lakosok. Ilyen hosszú ideig fénylő meteor nem túl gyakori, még Ausztráliában sem.

A tűzgömb kilétéről több feltételezés is napvilágot látott - írta az Időkép. Lassú mozgásából adódóan egyesek szerint ún. földsúroló tűzgömb lehetett, amelynek jellegzetessége, hogy rendkívül kis szögben érkezik be a légkörünkbe, ezután vagy teljesen elég, vagy esetleg lelassul annyira, hogy lepottyanjon, vagy kilép a légkörből, majd eltűnik a bolygóközi térben, és visszatér az űrbe.

Mások szerint zöld színéből és a mozgásából a rendkívül sűrű összetételére lehet inkább következtetni, vagyis nagy mennyiségű vasból és nikkelből állhatott.

Egyes csillagászok azt állították, hogy az 2002 NN4 számú aszteroida is lehetett, amelynek átmérője 570 méter, és nem kevesebb, mint 5 millió kilométer távolságban repült el Földünktől. A következő alkalom, amikor a 2002-es NN4 a Föld közelében lesz 2029 júniusában jön el.

A kevés, vagy adott esetben egymásnak ellentmondó jelentések miatt nem tisztázott, hogy aszteroidáról, meteoritról vagy földsúroló tűzgömbről van szó. A felvételek alapján azonban megállapították, hogy a jelenség legalább 30 kilométer magasan száguldott a földfelszínhez képest, nagysága pedig közel azonos a fent említett aszteroidáéval.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.