Narancs: Demeter Szilárd hazudik, nem volt interjú, csak egy cikkhez szólalt meg

2020.06.16. 17:28 Módosítva: 2020.06.16. 19:00

Frissítés: A Magyar Narancs Demeter Szilárd Facebook-posztjának megjelenése után cáfolta, hogy interjút kértek volna a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójától. Mint írják, 

Demeter Szilárd ugyanis nem mond igazat, amikor azt írja, hogy interjút kértem tőle, és nem mond igazat akkor sem, amikor azt állítja, nem küldtem el neki a megjelenés előtt.

A lap közleménye szerint a Digitális Irodalmi Akadémia bővítési névsoráról írnak tényfeltáró cikket, és ezzel kapcsolatban keresték meg kérdésekkel Demetert, nem pedig külön interjút kértek tőle. „Szó sem volt interjúról”, mert még legalább hat másik embertől kértek információkat a cikkhez, írják. 

Hozzáteszik azt is, Demeter nem is kérte a cikk ráeső részének a visszaküldését, de amúgy sem tudták volna visszaküldeni, mert a cikk még el sem készült, csak a jövő heti Magyar Narancsban tervezték megjelentetni.

Demeter minderre úgy reagált az Indexnek, "valószínű", hogy a lap nem interjút kért tőle, csak több másik ember mellett keresték meg őt is, de a posztnak "nem az volt a célja, hogy a Magyar Narancsot lejárassam", csak nem akarja, hogy "hülye kérdésekkel" zavarják őt az újságírók, és "irodalom-politikai mocsárba ne rángassanak bele". Demeter szerint a magyar sajtó gyakorlata alapján, "ha megkérdezek valakit, a rá vonatkozó részeket, ahogyan bedolgozom a válaszokat, visszaküldöm neki. Ez az általános gyakorlat", de törvényről ő nem beszélt. Arra pedig, hogy a cikk a Magyar Narancs közleménye szerint még nincs kész, és csak jövő héten jelenne meg, Demeter úgy reagált, hogy őt a barátai hívták fel, és mondták azt, hogy "azért reagált ilyen későn a Magyar Narancs", mert eddig felvették a nyomdába a vonatkozó anyag cseréjét. 

Korábban írtuk: A Magyar Narancs Demeter Szilárddal, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával készített interjút, ami csütörtökön jelenne meg a lapban. Az interjú Demeter szerint emailben zajlott, háromkörös fordulóban, és Krusovszky Dénes író-költő csinálta.

Demeter viszont kedden kiposztolta a teljes interjút a Facebookjára, két nappal azelőtt, hogy az egyáltalán megjelent volna a lapban.

Mindezt így indokolta:

A bevett magyar újságírói gyakorlat szerint ilyenkor »visszamutatásra« elküldik az interjúalanyra vonatkozó részeket, ám Krusovszky ezt nem tette meg. Nem kötelező gyakorlat, persze, de emiatt úgy döntöttem, hogy itt közzéteszem a teljes – minimálisan szerkesztett – interjút. (Azért megvártam, amíg nyomdába megy a lap, hogy az igazán elkötelezett olvasó összevethesse a megjelenő verzióval.)

Minderre aztán az Origo is ráugrott. A kormánypárti lap ugyanis Demeter Facebook-posztjából kimásolva

a teljes interjút lehozta, szintén azelőtt, hogy az a Magyar Narancsban megjelent volna.

Az előre leközölt interjút pedig így vezették fel: „A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával a Magyar Narancs emailinterjút készített, de a megjelentetett szöveget (a kiválasztott részleteket) nem egyeztette Demeter Szilárddal.”

Csakhogy az erről szóló sajtótörvény így szól:

A médiatartalom-szolgáltató köteles a nyilvános közlés céljából készített nyilatkozatot a nyilatkozatot adó vagy a médiatartalomban szereplő személynek – annak kérésére – a közzétételt megelőzően megmutatni; az nem közölhető, ha a közzétételhez az érintett azért nem járul hozzá, mert azt a médiatartalom-szolgáltató érdemben megváltoztatta vagy eltorzította, és ez a nyilatkozatot adó vagy a médiatartalomban szereplő számára sérelmes. A hozzájárulás visszavonása ellenére történt, jó hírnévre vagy becsületre sérelmes közlés esetén a vonatkozó polgári jogi és büntetőjogi szabályokat kell alkalmazni.

Azt pedig Demeter is megjegyzi, hogy „nem kötelező gyakorlat” elküldeni megjelenés előtt a cikket, arról pedig konkrétan nem ír a posztjában, hogy ő maga kérte volna, hogy visszaküldjék neki az interjút megjelenés előtt.

(Ajánlókép: Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója, miniszteri biztos 2020. január 21-én dolgozószobájában. Fotó: MTI)