Milliárdokat vett el Karácsony Gergely a fideszes vezetésű kerületek útfelújításaitól

Karácsony Gergely Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere
Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere
Vágólapra másolva!
Karsay Ferenc, Budafok fideszes polgármestere ismét cáfolta Dorosz Dávid állításait. Tarlós István második ciklusában több mint három és félszer annyi fővárosi kezelésű utat újítottak fel kerületünkben, mint amennyit most terveznek - írta a polgármester, hozzátéve: Karácsony Gergely egy tollvonással fosztotta meg a kerületet egy 6 milliárd forintos útfelújítási projekttől. 
Vágólapra másolva!

"Cáfolnom kell Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes közleményét, mely szerint 2023-ig szóló terveik alapján a fővárosi útfelújítások során Budafok-Tétény jobban fog járni, mint a korábbi önkormányzati ciklusokban" - ezt írta Karsay Ferenc a főváros múlt heti közleményére válaszul. Erre a Városháza azt állította, hogy több felújítás lesz most, mint az előző ciklusban. Karsay Ferenc ezután közösségi oldalán dokumentumokkal cáfolta meg Dorosz állításait, majd ezt újabb adatokkal egészítette ki.

Egy tollvonással

"Pár napja jelent meg Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes, a valóságtól igen távol álló közleménye, amellyel az útfelújítások elmaradása miatt kritikusan megszólaló polgármestereket próbálta nyugtatni. Ebben a közleményben példaként a XXII. kerületben tervezett útfelújítást említette, miszerint Budafok-Tétényben dupla annyi utat újítanak fel, mint az előző ciklusban" - kezdi írását a XXII. kerületi polgármester. Posztjában összevetette, mennyi utat újított fel a főváros az előző ciklusban, és mennyit terveznek Karácsonyék az elkövetkező több mint négy évben. E szerint

  • az elmúlt ötéves időszakban 1052 folyóméternyi, és 13.053 négyzetméternyi utat hoztak rendbe, míg
  • a mostaniban mindössze 573 folyóméternyit, 3610 négyzetméternyit terveznek.

Ahogy az látható, nagy az eltérés a két számsor között, amire Karsay is kitért bejegyzésében.

Nem nehéz átlátni, hogy Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes ismeretei az útfelújítások ügyében kissé hiányosak, és állításával ellentétben, az előző önkormányzati ciklusban több mint három és félszer annyi fővárosi kezelésű utat újítottak fel kerületünkben, mint amennyit most terveznek

"Pedig annak fontosságát a Fővároshoz tartozó BKK is jóval előrébb sorolja, mint a Kővirág sorét, amit helyette fognak felújítani"

Karsay szintén nehezményezte, hogy

Karácsony "egy tollvonással húzta le" a korábbi városvezetés által betervezett 6 milliárd forint értékű fejlesztési projektet, ami a kerület egész belvárosi úthálózatát érintette volna.

Tiltakoznak a polgármesterek

Az útfelújítási keretből kihagyott kerületek vezetői közös sajtótájékoztatón tiltakoztak a múlt héten.

"Karácsony Gergely főpolgármester politikai döntést hozott, amikor lenullázta négy, nem baloldali vezetésű kerület útfelújítási keretét" - jelentette ki Borbély Lénárd csepeli városvezető.

Kovács Péter azt emelte ki, hogy a XVI. kerületben két, a szükséges engedélyekkel már rendelkező beruházás marad el. Hangsúlyozta, reméli, hogy a főpolgármester "észhez tér", és visszatér a szakmai alapú munkához.

Horváth Tamás arról számolt be, hogy Rákosmentén lámpás csomópontok, valamint a kamionforgalmat a sűrűn lakott területről elterelő összekötőút megvalósítása marad el.

Bese Ferenc szerint szakmaiatlan döntést hozott a főpolgármester, ami visszaveti Soroksár fejlődését, ezért személyes egyeztetést kezdeményezett Karácsony Gergellyel.

Elmaradozó fejlesztések

Október óta mintha politikai alapon döntenének a fővárosnál a fejlesztésekről. Az előbbiek mellett az Orczy tér felújítása és a környékbeli utak modernizációja kikerült a főváros terveiből - ez derül ki a főváros honlapjára feltöltött előterjesztésből. Pedig az előző városvezetés még támogatta a projektet: Tarlós István Kocsis Máté, a térség országgyűlési képviselőjének és Sára Botond, a kerület korábbi polgármesterének a társaságában 2018 nyarán jelentette be a fejlesztést.

Mint a mostani dokumentumból kiderült, a főváros felülvizsgálta azokat a helyszíneket, ahol a kivitelezés még nem kezdődött el, és úgy döntött, hogy ezek is kikerülnek a feladatok közül. Magyarán Karácsonyék a már előkészített projekteket leállították, így többek között az Orczy tér felújítása sem fog megvalósulni.