szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A gyalogos átkelőkön történt gázolásokból is sokszor annyi történt a fővárosban, mint akármelyik megyében.

Az év első négy hónapjában a korlátozások miatt csökkenő forgalom ellenére 526 gyalogos baleset történt, ezek közül ráadásul 222 gázolás gyalogos-átkelőhelyen volt – derül ki a rendőrség által közölt adatokból. Székely Sándor országgyűlési képviselő fordult a rendőrséghez közérdekű adatigényléssel a gyalogos-átkelőhelyeken történt gázolásokkal kapcsolatban.

Mint kiderült, január 1. és április 30. között csak Budapesten 190 gyalogos baleset történt, közülük 91 gyalogos átkelőnél. Az összes gázolásból 7 végződött halállal, ebből 5 ugyancsak Budapesten. Lámpás átkelőnél 10 embert ütöttek el Budapesten. Egyedüli megyeként Nógrádban nem történt gazolás.

Az egész országban történt gyalogos baleseteknek 36 százaléka volt a fővárosban. Az átkelőkön történt gázolásoknak 41 százaléka, és a halálos baleseteknek 71 százaléka.

Karácsony Gergely főpolgármester áprilisban vetette fel, hogy Budapesten csökkenteni kellene az autóknak megengedett legnagyobb sebességet. A közgyűlés elé került javaslat mellett többek között így érvelt a főpolgármester:

Nullára szeretném csökkenteni a halálos balesetek számát a városban.