szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Ehhez Áder Jánosnak villámgyorsan alá kell írnia a kedden elfogadott jogszabályt.

Koronavírus-járvány
Fellélegezhet kicsit a világ, a Covid-19 ugyan nem tűnt el, de nem keseríti meg a mindennapokat. Ám visszatér-e? És mi van a betegség utóhatásaival? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

A kormány üdvözli az Országgyűlés döntését, amellyel felkérte a kormányt a rendkívüli jogrend megszüntetésére, azt kérik, mielőbb hirdessék ki a törvényt, hogy a kormány is hamar dönthessen, és így szerda éjfélkor véget érhessen a rendkívüli jogrend

– mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter keddi sajtótájékoztatóján, az Országházban. Eddig azt mondták, a rendkívüli jogrendnek június 20-én lehet vége.

A veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvényjavaslatot kedd délelőtt fogadta el a Parlament, ahhoz, hogy szerda éjfélkor megszűnhessen a rendkívüli jogrend, Kövér László házelnöknek és Áder János köztársasági elnöknek is villámgyorsan alá kell írnia a jogszabályt. Utolsó lépésként ugyanis szükség van egy kormányrendeletre is, amelyet csak a törvény hatályba lépése után hirdethetnek ki.

Az egyik kezével elvette, a másikkal rögtön vissza is adta magának a hatalmat a Fidesz

A parlamenti képviselők kedden szavaztak a veszélyhelyzet megszüntetéséről, majd rögtön utána átment az a törvényjavaslat is, amellyel Orbán Viktor lényegében ismét különleges felhatalmazást kapott. Az Országgyűlés kedden tizenkét előterjesztésről szavazott, miután megemlékeztek Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének évfordulójáról.

Miután a járvány még nem múlt el, ezért az átmeneti rendelkezések elfogadásával Müller Cecília javaslatára egészségügyi válsághelyzetet rendelhet el a kormány, amely járványügyi készültségnek minősül.

Járványügyi készültségben is nagyobb felhatalmazást kap a kormány (olyan módon rendeleti úton mint most, viszont csak egy újabb veszélyhelyzetben kormányozhat), így rendeletben korlátozhatja vagy megtilthatja

  • minden olyan intézmény és létesítmény működését, illetve rendezvényt és tevékenységet, amely járvány terjedését elősegítheti,
  • az üzletek működését, nyitvatartását, egyes termékek árusítását, fogyasztását,
  • a személyforgalmat és az áruszállítást,
  • az emberek személyes érintkezését,
  • intézménylátogatást,
  • egyes területek elhagyását,
  • egészségügyi szolgáltatások igénybevételét.

Kijárási korlátozást nem rendelhet el a kormány. Gulyás Gergely miniszter korábban arról beszélt, a rendezvények tiltása nem jelenti a gyülekezési jog korlátozását, vagyis kormányellenes tüntetéseket lehet majd tartani. A veszélyhelyzet alatt nem lehetett, a Hadházy Ákos által szervezett dudálós tüntetésen sorra büntették a tüntetőket, a rekorder 1,2 milliós bírságot kapott.

*Cikkünk megjelenése után Kövér László házelnök már alá is írta a törvényt, így már csak Áder Jánosra vár.