Autó

Motorcserével is számolhat, aki meggondolatlanul gázol át a felgyülemlett esővízen

Érdemes kétszer is meggondolni, milyen mély vízbe gázolunk csak úgy bele bátran...

2020.06.16 13:30ma.hu

A Budapesten hirtelen lezúduló eső komoly nehézségeket okoz a közlekedésben részvevők számára. Azon túl, hogy ilyenkor hosszabb a menetidő és rosszabbak a látási viszonyok, nem árt tudni, hogy az autónk is komoly veszélynek van kitéve. Érdemes ezért kétszer is meggondolni, milyen mély vízbe gázolunk csak úgy bele bátran...

„Ha a lehulló csapadék mennyisége a tengelyek magasságáig ér, akkor az autó gond nélkül átvészeli a vízben történő haladást, de ha ennél feljebb, akkor már komolyabb problémák jelentkezhetnek a járművünkön” – hívta fel a figyelmet Simon Péter, a Duna Autó Zrt. műszaki igazgatója.

Hozzátette: „Amennyiben a víz magassága eléri az ajtót, akkor mindenképpen át kell nézetni a kormányművet, a féltengelyeket, illetve az alsó gömbcsuklókat. Ezeket szükség esetén meg kell tisztítani a szennyeződésektől és vissza kell állítani a megfelelő kenést.”

Amennyiben meggondolatlanul, még mélyebben gázolnánk az autónkkal az esővízbe, akkor megsérülhet a generátor, de az önindító is károsodhat. Arról nem is beszélve, a motor vizet is szívhat menet közben, ami teljes meghibásodást okozhat. 

„A víz ugyanis nemhogy elégni nem fog a hengerekben, de még a dugattyú sem tudja azt összenyomni. Ezért leáll a motor, a benne rekedő mozgási energiáktól görbül, törik a hajtókar. Ez pedig akár a motorblokk oldalát is kiszakíthatja” – magyarázta Simon Péter.

A víz nem csak a belső égésű motoroknál okozhat károkat, de az egyéb, alternatív meghajtású gépjárműveknél is. Kifejezetten ügyelnünk kell az elektromos autóknál, hiszen ha az akkumulátor pakk megsérül, zárlatot kap, akkor már nincs lehetőség a javításra, csak a cserére.

3+1 jó tanács az esős időben való autózáshoz

- Nagy esőzéskor mérsékeljük a sebességét!
- Kerüljük az összefüggő víztócsákat. Ha mégis keresztül kell hajtani rajta, akkor lassú, egyenletes tempóban tegyük!
- Legyünk körültekintők a közlekedés egyéb résztvevőire is, így például a járdán közlekedő gyalogosokra!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.