A Digitális transzformáció hatalmas veszélyt jelenthet a cégek számára

A Dell felmérése szerint folyamatosan nő a digitális támadások száma, és a leállások miatt rengeteg pénzt vesztenek a cégek.

Hirdetés

A Dell a közelmúltban végzett egy felmérést, amelyben a vállalatok digitális rendszerekre történő átállását, és az ehhez kapcsolódó trendeket vizsgálták. Rakoncza Zsolt, a Dell Magyarország vezérigazgatója a vállalat hazai képviseletének virtuális rendezvényén elmondta, hogy az új koronavírus felgyorsította a digitális transzformációt, és ebből fakadóan az adatvédelmi kérdéseket. A vállalat Global Data Protection Index nevű elemzéséből kiderül, hogy a 2005-ös év óta megfigyelhető a home office rendszerek elterjedése, a vezetők is kezdik belátni, hogy van értelme az ilyen típusú munkavégzésnek. Ez ugyanis nem jelenti azt, hogy a munkavállaló otthon kávézgat és filmet néz, vagy éppen játszik. Ehhez persze szükség van egy nagyon fontos technológiai háttérre, azaz lényeges szempont, hogy minden elérhető legyen online felületeken keresztül. 2016-os esztendő óta nyolcszorosára nőtt a vállalatok által kezelt adatmennyiség. Emiatt pedig kiemelt jelentőségűvé vált ezen adatok hatékony felhasználása, elemzése, valamint tárolása.


[+]

Rakoncza Zsolt elmondta a kibertámadások nagyobb veszélyt jelentenek, mint valaha, és ezzel a piaci szereplők is tisztában vannak, hiszen minden harmadik vállalat legfontosabb tényezők közé sorolta a kiberbiztonságot. Ez jelenthet adatlopást, zsarolást vagy szimplán rendszerleállás, ami óriási károkat okozhat. A Dell felmérés szerint 2019-ben átlagosan egy vállalatnak 810 000 dolláros veszteséget okozott csak az utóbbi faktor.

A távmunka miatt viszont nőtt a kockázat is, hiszen ha valaki nem biztonságos környezetben, akár otthonából vagy pláne egy kávézóból csatlakozik fel a vállalati rendszerekre, azzal komoly ziccereket kínálhat a bűnözőknek. Ez világosan látszik a támadások számán is, hiszen drasztikusan megnőtt az elmúlt időszakban. A vállalatvezetők mindezt megerősítették, hiszen a Dell felmérése szerint 82 százalékuk számolt be arról, hogy cégüket érte már valamilyen digitális támadás. A peremhálózat és a felhőalapú rendszerek védelme tehát a kiemelt feladat. A vállalatok értelemszerűen szabadon kialakíthatják a digitális felhőalapú megoldásaikat, de a Dell véleménye az, hogy jelenleg a hipekonvergens infrastruktúra a legjobb megoldás, ahol is az adatközponti elemeket, tárolókat, hálózati eszközöket, szervereket egyetlen architektúrába építik.

Rakoncza Zsolt elárulta, hogy a Dell Live Optics szolgáltatásának keretein belül segítenek felmérni az egyes cégek informatikai rendszerét, meghatározzák a gyenge pontokat és tanácsokat is adnak azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehetne megerősíteni a rendszert.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Dell

Előzmények

Hirdetés