Hirdetés

Az 5G-re vonatkozóan együtt dolgozhatnak az USA cégei a Huawei-jel

Az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma a globális innovációban való vezető szerep megőrzését tartja a legfontosabbnak.

Az USA és Kína kereskedelmi háborújának legnagyobb áldozata eddig vitathatatlanul a Huawei, ugyanis a céget megpróbálják minden szempontból ellehetetleníteni. Legutóbb például a TSMC-től vágták el, így utóbbi bérgyártó már nem is veszi fel új rendeléseket.

Vitathatatlan azonban, hogy az 5G-piacon a Huawei technológiái minimum a legjobbak között vannak, ha pedig a bejegyzett szabadalmakat tekintjük, akkor az 5G-re vonatkozóan a kínai vállalat számít az élmenőnek, őket követi a Samsung, a ZTE és az LG Electronics. Technikailag tehát a Huawei vezeti az 5G-s szabványhoz való hozzájárulásokat, ebben az iparági szakértők többsége is egyetért.

Márpedig az 5G egy lényeges tényező a szó szerinti jövő megalkotása szempontjából. Erre fognak épülni az önvezető autók, az okos városok, és még megannyi ipari szolgáltatás. A USA cégei, illetve a Huawei között azonban eléggé akadozó lett a kapcsolat, amióta az Egyesült Államok elindította a kereskedelmi háborúját, és ez ahhoz vezetett, hogy a fejlesztésekre vonatkozó együttműködések kvázi megszűntek.

Mindez elég nagy probléma, hiszen ilyen formában az USA pont úgy sújtja a saját cégeit, mint a nagy ellenfélnek tartott Kína óriásvállalatát, ami összességében ahhoz vezethet, hogy az Egyesült Államok is lassan lemarad a fejlesztési versenyben.

A fentiek miatt az USA Kereskedelmi Minisztériuma bejelentette, hogy a jövőben, az 5G-re és az egyéb szabványokra vonatkozóan együtt dolgozhatnak a Huawei-jel az Egyesült Államok cégei. Ezt az ország a globális innovációban való vezető szerep megőrzésével magyarázza.

Korábban már beszámoltunk arról is, hogy a Huawei, 5G-piacon való visszaszorításából leginkább a Samsung jött ki győztesen. Elméletben tehát hiába volt adott az USA egyes nagyvállalatainak, hogy a Huawei nélkül bevegyék a hazai pályát, a technológia, amit felkínáltak nem elég jó ehhez. A dél-koreai óriáscég pedig köszönte szépen, ki is használták a Huawei hiányát, és komoly részesedést szereztek az Egyesült Államok 5G-piacán belül.

Hogy mennyire jelentős volt az USA beavatkozása az leginkább a Samsung eredményein látszik. A vállalat gyakorlatilag a nulláról indította a támadását az 5G-s bázisállomások piacán, és alig egy éven belül 30%-os részesedést tudtak felmutatni. Jó teljesítményű platformot biztosító versenytársak nélkül pedig azóta is csak nő a befolyásuk. Ez persze az Egyesült Államoknak így sem rossz, hiszen a Samsung részben a Xilinx és a Marvell technológiáira építkezik, de az egyértelműen látszik, hogy nem az Intelnek kaparták ki a gesztenyét, ahogy azt eredetileg elképzelhették.

Kiegészítés: A Huawei a hír megjelenését követően kommentálta a történteket: "Alapvetően a szabványokat nyílt, tisztességes és megkülönböztetéstől mentes módon kell meghatározni, miközben ösztönözni kell a globális beszállítók, tudományos kutatóintézetek, ipari szervezetek és más szereplők részvételét. A befogadás és a produktív párbeszéd jobban elősegíti a műszaki szabványok megfogalmazását, és ösztönzi az ipar és a globális gazdaság egészséges fejlődését. A Huawei álláspontja változatlan ezekben a kérdésekben. Szeretnénk továbbra is őszinte vitákat folytatni az új technológiákra vonatkozó szabványokkal kapcsolatban partnereinkkel – köztük az Egyesült Államokkal is –, amelyek hozzájárulnak az egész társadalom technológiai fejlődéséhez.”

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés