Nyugdíjba vonulhatott Diego, a faját megmentő óriásteknős - videó

Diego
Fotó Diegóról
Vágólapra másolva!
Csaknem egymaga mentette meg a faját a kihalástól Diego, a galapagosi óriásteknős. A különleges állat a hatvanas évek óta vett részt egy tenyésztési programban, ám Ecuador környezetvédelmi minisztere hétfőn bejelentette, hogy nyolcvanhét év távollét után visszatérhet Espanola távoli, emberek által nem lakott szigetére, ahol végre „nyugdíjba vonulhat".
Vágólapra másolva!

Diego életének nagy részében a San Diego-i állatkertben nevelkedett, majd 1977-ben indították útjára a Galápagos-szigeteken, hogy részt vegyen a Galapagos Nemzeti Park tenyésztési programjában és megmentse a faját a kihalástól.

Ekkor mindössze két másik hím és további tizenkettő nőstény volt már csak életben a területen,

és az óriásteknősöket (Chelonoidis hoodensis) a Természetvédelmi Világszövetség a faj természetvédelmi státuszát a súlyosan veszélyeztetett kategóriába sorolta. A nyolcvan kilós és mintegy kilencven méter hosszú (kinyújtózva eléri akár a másfél métert is) szárazföldi teknős végül „teljesítette küldetését".

Az óvatos becslések szerint több mint nyolcszáz kisteknőst nemzett, amely a hihetetlenül gazdag biodiverzitással bíró Galápagos-szigeteki populáció mintegy 40 százalékát teszi ki.

– tette közé Paulo Proano, Ecuador környezetvédelmi minisztere a Twitteren, hozzátéve, hogy a fajának megmentője mellett még további 25 óriásteknőst küldenek hamarosan Espanola távoli, emberek által nem lakott szigetére. – Miután évtizedek óta fogságban szaporodtak, megmentették a fajukat a kihalástól.

Fotó Diegóról Forrás: AFP/Rodrigo Buendia

Az állatokat Espanola „tárt karokkal" fogadta, ám a szállítás előtt még vár rájuk egy rövid karantén, hogy a szakemberek megbizonyosodjanak arról, hogy semmiféle fertőző betegséget nem visznek haza.