Különleges, római kori társasjátékot rejtett a vaskori nyughely

ókori társasjáték
A társasjáték agancsból készült darabjai
Vágólapra másolva!
Három agyagedényt, egy bronztűt, egy égetett üveget, illetve egy társasjáték 18 elemét, ideértve a furcsa kinézetű, hosszúkás dobókockát azonosítottak a Bergen Egyetemi Múzeum régészei egy kis vaskori nyughelyet feltárásánál, a norvég Ytre Fosse településen.
Vágólapra másolva!

A játékelemek agancsból készültek

Rendkívül ritka, az időszámításunk szerint 1-400 között, a római vaskor idején jellemző társasjátékra bukkantak a norvég régészek Ytre Fosse településnél.

A játék összesen tizennyolc darabból áll, amelyeken bikaszemre hasonlító jelzések és számok is láthatók.

A régészek szerint olyan, ritka alapanyagból készültek, mint például az agancs.

norvégia, társasjáték Forrás: University Museum at Bergen

– mutatott rá Morten Ramstad, a Bergeni Egyetemi Múzeum kutatója, az ásatások vezetője a LiveScience online tudományos portálnak. – Ezek a társasjátékok a társadalmi helyzet jelképei voltak, mert megmutatták az intelligens és stratégiai gondolkodás alapvető képességeit; ezért a korszakban a skandináv elit játszhatta.

Hozzátette: a társasjáték valószínűleg egy magas státusú emberé lehetett, és a temetkezési halomként szolgáló kövek halmaza is erre utal.

Komoly politikai és kereskedelmi jelentőséggel bírt

Az Ytre Fosse hegyvidéki területeit az Alverstraumen nevű keskeny szoros veszi körül, amely korábban egy ősi tengeri út volt, amelynek neve Nordvegen - az útról kapta Norvégia is a nevét.

A társasjáték agancsból készült darabjai Forrás: University Museum at Bergen

– magyarázta Ramstad. – A régió a korszakban komoly politikai és kereskedelmi jelentőséggel bírt, amely a hatalmat és az irányítást is szimbolizálta.

A Bergeni Egyetemi Múzeum régészcsapata a kis vaskori nyughelyet még áprilisban tárta fel. Az ősi sír körülbelül nyolc méter széles és fél méter mély. A temetkezési hely közepe egy kisebb, körülbelül három méter átmérőjű, kör alakú szerkezetet rejtett.

– mondta Ramstad a LiveScience-nek. – Noha a sír egyértelműen egy elit emberhez tartozott, a társasjátékon kívül nem találtunk benne más, erre utaló jelet, például bronzedényt vagy aranygyűrűt.

A tudósok hasonló kockát találtak már a dániai Fyn Vimose áldozatbemutató lelőhelynél is, ahol ráadásul a társasjáték táblája is fennmaradt.