szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Csont nélkül átment a törvénymódosítás az örökbefogadásról, az LMP módosítóját leszavazták.

Elfogadta az Országgyűlés az örökbefogadásról szóló törvény módosítását. Az új jogszabály alapvetően könnyítéseket tartalmaz, változik az eljárási szabályozás, a határidőket egyszerűsíti és az örökbefogadó szülők jogosultságainak bővítését is belevették. Mindemellett azonban az örökbefogadói tanfolyam a hatályba lépéstől már csak választható és ingyenes lesz, ami komoly tiltakozásokat váltott ki. Az ellenzők szerint a képzés nélkül több lesz a kudarccal végződő örökbefogadás, petíciót is indítottak az ügyben.

Az LMP egy módosító javaslatot is benyújtott a törvényhez, amiben maradt volna kötelező a tanfolyam, de azt a Parlament nem szavazta meg.

Az aHang kedd délelőtt demonstrált is a Parlament előtt. Petíciójukban több ezer örökbefogadó állítja, hogy ha nem lett volna kötelező a tanfolyam, nem végezték volna el. Elvégzése óta azonban már alapvető fontosságúnak tartják.

Az örökbefogadó tanfolyamon nem lázat mérni tanulunk, hanem azt, hogy ne kergessünk álmokat

A jövőben ingyenes, viszont kötelező helyett csak ajánlott lenne az örökbefogadó szülők 40 órás felkészítő tanfolyama, ha a Parlament elfogadja az erről szóló törvényjavaslatot. Miközben az örökbefogadás gyorsítását célzó javaslatokkal egyetértenek, a tanfolyamról szóló döntés a szakembereket és a szülőket is megdöbbentette, akik közül sokan meghatározó élményként emlékeznek vissza az ott átéltekre.

Serdült Viktória Itthon

Az örökbefogadó tanfolyamon nem lázat mérni tanulunk, hanem azt, hogy ne kergessünk álmokat

A jövőben ingyenes, viszont kötelező helyett csak ajánlott lenne az örökbefogadó szülők 40 órás felkészítő tanfolyama, ha a Parlament elfogadja az erről szóló törvényjavaslatot. Miközben az örökbefogadás gyorsítását célzó javaslatokkal egyetértenek, a tanfolyamról szóló döntés a szakembereket és a szülőket is megdöbbentette, akik közül sokan meghatározó élményként emlékeznek vissza az ott átéltekre. Félő, hogy képzés nélkül több lesz a kudarccal végződő örökbefogadás.