Kivonultak a kormánypárti képviselők Korózs Lajos felszólalása alatt

2020.11.17. 20:03

A parlament ülésének második napja napirend előtti felszólalásokkal kezdődött. Elsőként a járvány második hullámában nagy kihívások elé állított önkormányzatok témaköre került elő. Mellár Tamás, a Párbeszéd képviselője arról beszélt, hogy az önkormányzatok komoly veszteségeket szenvedtek el az elmúlt időben. Kiemelte, hogy a kormánynak támogatni kellene a védekezés frontvonalán álló önkormányzatokat. A képviselő problémaként vetette fel, hogy 

az önkormányzatok nem férnek hozzá olyan lényeges adatokhoz, mint például hogy hány lakos van karanténban,

pedig ezek fontosak volnának a védekezéshez.

Az LMP-s Keresztes László Lóránt szintén csatlakozott ellenzéki képviselőtársához, és hangsúlyozta, a védekezés elsőszámú bástyáiként funkcionáló önkormányzatokat valódi partnerként kell kezelni.

Korózs Lajos MSZP-s politikus felvetette, hogy az elmúlt tíz nap többségében a koronavírusban elhunytak száma meghaladta minden más betegségcsoport értékeit, szeptember közepe óta pedig a fertőzöttségi ráta a letesztelt emberekhez képest minden nap meghaladta a WHO által ajánlott 5 százalékot, volt, amikor 30 százalék felett volt. Választ várt arra a kérdésre, hogy a kormány tud-e további segítséget nyújtani az egészségügyi és a szociális dolgozóknak, tud-e számukra megfelelő mennyiségű védőfelszerelést, elegendő pihenőidőt és tesztelést biztosítani.

Korózs Lajos felszólalása alatt a kormánypárti képviselők kivonultak az ülésteremből.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára közölte: a kormány minden erejével azon van, hogy támogatást nyújtson a frontvonalban küzdőknek. Ugyanakkor 

az államtitkár méltatlannak és szívtelennek nevezte, hogy a baloldal emberek halálával kampányol.

Korózs Lajos „kamuvideójára” utalva úgy értékelt: nincs olyan parlament ma Európában, ahol ilyen gyalázatos akció után az egészségügyért is felelős bizottság elnöke a helyén maradhatna.

Ha ön tényleg tiszteli a frontvonalban harcolókat, akkor feláll, minden más döntés az orvosok és ápolók arculcsapása

– mondta Dömötör Csaba Korózs Lajos videójáról.

A Jobbik országgyűlési képviselője, Z. Kárpát Dániel azért bírálta a kormányt, mert szerinte nem készült fel a járvány második hullámára, és nem ad megfelelő segítséget a válság miatt nehéz helyzetbe került embereknek.

Z. Kárpát szerint a kormánynak minden szektor esetében 80 százalékos bérpótlékot kellene bevezetnie, és át kellene alakítania a munkanélküliségi ellátást,

mert most 150 ezren semmilyen juttatásra nem jogosultak. Rétvári Bence, az Emmi államtitkára erre úgy reagált: lehet szép szónoklatokat tenni, azonban 

a jobbikos a képviselők nem szavazták meg az Országgyűlésben a hitelmoratórium fenntartását, az adókönnyítéseket, valamint a szociális és a gyermekvédelmi, illetve a rehabilitációs ellátások meghosszabbítását sem.

Z. Kárpát Dániel a szerteágazó törvénymódosításokkal kapcsolatban elmondta, a közpénz fogalmának szűkítése, újrafogalmazása – a hagyományos családmodell mögé bújva – az alaptörvényben, az alapítványokba szervezett állami vagyontárgyak sorsát is érinti. Szerinte az állami cégek és az államhoz közel álló alapítványok költéseit is sokkal jobban el lehet majd rejteni a módosítás után.

A vagyongazdálkodást érintő rendelkezésekről, valamint egyes vagyongazdálkodási és pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló javaslatok vitája során

a DK-s Varju László a „pánikkormány pótcselekvéseként” értékelte az előterjesztéseket,

mondván, olyannal foglalkoznak, amivel nem kellene, vagyonkimentésről van szó. Hiányolta a törvényjavaslatokhoz készült hatástanulmányokat is.

A Párbeszéd politikusa, Burány Sándor azt mondta, a kormány a koronavírus-járvány közepette, „az éj leple alatt” élt törvényjavaslat-dömpinggel, az indítványok célja ugyanakkor nem az egészségvédelem, hanem a közpénzek és a közvagyon fölötti társadalmi-parlamenti kontroll gyengítése.